Beslutsunderlag för en vegetarisk dag per vecka
Forskningsrapporter och övrig teori
Livestock’s Long Shadow är en djupgående rapport om djurhållningens miljöpåverkan. FN:s jordbruksorganisation FAO 29 publicerade den november 2006 och rapporten visar att djurhållningen för köttproduktion är en av de största miljöbovarna. Rapporten visar på att hela 18 % av hela världens växthusgaser kommer ifrån djuruppfödning.
European Nitrogen Assessment visar att cirka 85 % av Europas kväveförbrukning går till grödor för djurfoder. Rapporten föreslår en minskning av köttintag eftersom att européer äter i genomsnitt 70 % mer kött- och mjölkprodukter än nödvändigt.
I en ny rapport gjord av FN vid namn Global Environment Outlook 2012 skrivs det på s.82 ”Med tanke på hela råvarukedjeanalysen, inklusive avskogning för bete och foderproduktion, så står köttproduktionen för 18-25% av världens utsläpp av transportsektioner”.
På hemsidan kottfrimandag.se finns det också information om att en tredjedel av svenskens klimatpåverkan kommer från maten. Detta enligt naturskyddsföreningen. Det skrivs också om att ett kilo nötkött motsvarar 250 kilometers bilåkning.
Enligt denna sidan http://www.trafikverket.se/Privat/Miljo-och-halsa/Dina-val-gor-skillnad/ så kör en svensk i snitt 40 kilometer per förare per dag. Att köra 40 kilometer per förare per dag i en vecka ger 280 kilometers bilåkning. Det är lite mer än vad ett kilo nötkött ger.
Slutsats
Genom att få statistik ifrån olika källor så tycker jag det verkar som en bra plan att ha med en vegetarisk dag per vecka i min kokbok, eller att ha flera olika rätter under en vecka som är vegetarisk. Det kan till exempel vara lunch, eftersom att om man värmer upp en matlåda till lunch så brukar inte alltid köttet vara lika gott ändå som när det är nylagat. Helt enkelt så vinner man på det på grund av miljö kompensationen, man får chansen att prova på något nytt och man får en maträtt som är god att värma på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar